Få lavet din røntgenundersøgelse hurtigt

07 June 2022
Maria Laugesen

editorial

Der kan være flere årsager til, at du skal have lavet en røntgenundersøgelse. Det kan være grundet akutte eller kroniske smerter et hvilket som helst sted i kroppen, ligesom en række sygdomme kan give indikation for et røntgen. Din læge eller andre sundhedsprofessionelle afgør, om et røntgen er relevant i lige netop dit tilfælde.

Hvorfor tager man røntgen?

Der findes en lang række årsager til at anvende røntgenundersøgelse på både børn, voksne og ældre. Det er dog en misforståelse, at det gøres som standard ved eksempelvis ryg- eller nakkesmerter, og der skal altid være en særlig grund til det. 

Dette kan for eksempel være ved mistanke et knoglebrud eller en knogle, der er gået ud af led. Det kan også være i forbindelse med udredning af kroniske smerter eller ved diverse gigtsygdomme, ligesom det også kan være indikeret ved undersøgelse af symptomer fra lungerne. Der findes således mange eksempler på, hvornår det kan være relevant med røntgen.

Røntgenundersøgelser kan foretages af hele kroppen – lige fra kroppens led i hænder, fødder, rygsøjlen, kæberne osv., til forskellige organsystemer.

Røntgenundersøgelse

Hvem kan lave en røntgenundersøgelse?

Du kan få lavet en røntgenundersøgelse i forskellige sammenhæng. Det kan eksempelvis være akut, hvis du møder op på skadestuen med en skade, der giver mistanke om knoglebrud eller lignende. Det kan også være i forbindelse med planlagt udredning af kendt sygdom eller opfølgning på operation.

Men det kan også være på baggrund af en henvisning fra din læge eller andre sundhedsprofessionelle, som ønsker nærmere viden om sygdomme, skader eller smerter.

I disse tilfælde vil du ofte henvises til en røntgenklinik såsom https://www.noerrevold.dk/. Her møder du læger og røntgenspecialister, som står klar til at udføre røntgenundersøgelsen og gennemgå den. Klinikken tilbyder kort ventetid på undersøgelsen, og giver ligeledes svar tilbage til din læge i løbet af kun få dage.

More articles