Vinylens come-back

26 June 2023
Cathrine Poulsen

editorial

Inden for musikverdenen er vinylplader tilbage i topform, og det er ikke svært at forstå hvorfor. Vinylpladen er den mest klassiske måde at lytte til musik på, og det er den følelse og oplevelse, som mange musikelskere efterspørger.

Vinylplader var på sit højeste popularitet i 80’erne, men forsvandt næsten helt i 90’erne på grund af den digitale revolution, som i stedet fokuserede på CD’er og MP3-filer. I dag er vinylplader dog igen blevet meget populære, og der er et stadig stigende marked for dem.

En lydkvalitet i top

En af hovedårsagerne til vinylens recente come-back er dens lydkvalitet. De analoge signaler i vinylpladen giver simpelthen mere følelse og varme i lyden end de digitale filer, som man finder på streamingtjenesterne. Derfor er vinylpladen et must-have for alle musiknørder, som vil opleve musikken, som den var tænkt til at lyde.

vinyl

Lydoplevelsen er også en visuel oplevelse

Udover de lydlige fordele ved vinylpladen, så er selve oplevelsen af at sidde og bladre gennem sine vinylplader og læse teksten på albumcoveret, også en stor del af den fysiske oplevelse af musikken. Det er en fuldkommen anden lytteoplevelse end det, man oplever med musikstreaming, hvor man sjældent ser mere end et lille billede på skærmen.

En niche på vej mod mainstream

Alt i alt ser det ud til, at vinylpladen er på vej tilbage blandt musikentusiaster, og den klarer sig godt på et marked, hvor musikgenrer ofte skifter og ændrer sig hele tiden. Markedet for vinylplader stiger over hele verden, og det betyder også, at flere og flere butikker og webshops er begyndt at dele ud af deres store sortiment af vinylplader.

En af disse webshops er Gaffashop, som tilbyder alt fra klassiske vinylplader til nye udgivelser og sjældne udgaver. De har et enormt sortiment, og der skulle være noget for enhver smag hos dem.

Så hvis du vil have en yderst autentisk musikoplevelse og samtidig også gerne vil have et album i hænderne, anbefaler vi, at du tager et kig på Gaffashops udvalg af vinyl.

More articles