Find en god tandlæge i Silkeborg

10 January 2023
admin

Tøver du med at gå til tandlægen. Det bør du ikke gøre. Du risikerer nemlig at ende med meget større lomme- og tandsmerter, hvis du lader en sygdom som for eksempel karies udvikle sig.

Karies – når der går hul i tanden

Karies, også kendt som huller i tænderne, er en multifaktoriel sygdomsproces, der skyldes en kombination af bakterier, gæringsprodukter fra sukkerholdige fødevarer og drikkevarer og tid. Bakterier på vores tænder producerer syrer, når de fermenterer kulhydrater som sukker og stivelse fra vores mad og drikkevarer.

Dette skaber et fald i pH-værdien i vores mund og udhuler tandemaljen. Når emaljen er svækket, er den mere modtagelig for at blive angrebet af bakterier, som kan skabe huller i tænderne.

tandlæge

Udviklingen af karies er en langsom proces, der begynder med bakteriekolonisering af plak på tandoverfladen. Plak er en ophobning af bakterier på tænderne, som skal fjernes ved hjælp af gode mundhygiejnevaner som børstning og brug af tandtråd. Hvis de ikke ændres over tid, vil disse bakterier producere syre, som svækker og nedbryder tandemaljen, hvilket fører til huller.

Ud over dårlige mundhygiejnevaner kan andre faktorer som dårlig ernæring, livsstil (rygning), utilstrækkelig fluoridpåvirkning og spyttets sammensætning påvirke kariesdannelsen.

Når der dannes karies, kan det forårsage smerter, når man spiser eller drikker varme eller kolde drikkevarer. Hvis karies ikke behandles, kan det føre til alvorlige infektioner i tænderne, som kan kræve rodbehandlinger eller endog udtrækning af den/de berørte tand/tænder.

Tidlig opsporing ved regelmæssige tandlægeundersøgelser er nøglen til at forebygge mere alvorlige procedurer senere hen. Tandlægen vil normalt kigge efter misfarvning, følsomhed eller ændringer i tændernes konsistens, som kan være tegn på, at der er opstået hulrum, under undersøgelsesbesøg.

Hvis der ikke træffes forebyggende foranstaltninger på dette tidspunkt, kan det være nødvendigt med mere aggressive tiltag som f.eks. fyldninger eller behandling med antibiotika, hvis der er opstået infektion omkring det berørte område. Få den bedste karies forebyggelse og behandling hos https://ebdent.dk/.

More articles